Skip to main content

Αδηφάγοι καταναλωτές ενέργειας τα ελληνικά ξενοδοχεία

Παλιά κτήρια τα περισσότερα, χωρίς προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας. Με εργασίες συντήρησης εξοικονόμηση ως και 10% στην κατανάλωση ενέργειας.

Μόνο το 19% των ελληνικών ξενοδοχείων κτίσθηκε μετά το 2004, ενώ μετά το 2012 κατασκευάσθηκαν ή αναβαθμίστηκαν μόνο ξενοδοχειακές μονάδες των 5 αστέρων. Επειδή λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος της ξενοδοχειακής ανωδομής είναι παλιό ή και γερασμένο, παρατηρείται ότι τα ξενοδοχεία που αντιστοιχούν μόλις στο 1,2% του κτηριακού αποθέματος της Ελλάδας, να ευθύνονται για την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας 10% στον κτηριακό τομέα.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ κ. Άγις Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας όπως επίσης στους χώρους άθλησης.

"Θα πρέπει να μας προβληματίσει το ότι ένα μέσο ξενοδοχείο στα νησιά, στις κατηγορίες των 4 και των 5 αστέρων, έχει κατανάλωση νερού 200 λίτρα ανά διανυκτέρευση", είπε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας: "Οι μικρότερες ξενοδειακές μονάδες δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις βελτιωτικές λόγω οικονομικών δυσκολιών. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά, ενώ επίσης είναι πιο αργή η λήψη αποφάσεων".

Για τη βελτίωση του ενεργειακού προφίλ ενός ξενοδοχείου μπορούν να γίνουν πολλά, όσον αφορά τα συστήματα ψύξης/θέρμανσης, δροσισμού, φωτισμού, τα κουφώματα και τις μονώσεις, της αξιοποίηση των επιφανειών που μπορούν να δεχτούν συλλέκτες κ.αλ.

"Με ελάχιστη δαπάνη, ίσα για την συντήρηση των μηχανολογικών συστημάτων για παράδειγμα, μπορούν τα ξενοδοχεία να πετύχουν ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξης του 5%-10%. Οι ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1990, με μέτριας έκτασης παρεμβάσεις, μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενεργείας κατά 30% - 50%.

"Οι επιχειρηματίες θέλουν, πέραν του κόστους, να σταθμίσουν τις πιθανές αλλοιώσεις στην αρχιτεκτονική τους, ενώ για τα ξενοδοχεία πόλης, που λειτουργούν όλο το χρόνο, διστάζουν να τα κλείσουν για τον πρόσθετο λόγο ότι θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά για υπολογίσιμο διάστημα".