Skip to main content

Το φυτοπλαγκτόν άδειασε τα καταστήματα στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης

Απεγνωσμένοι οι καταστηματάρχες στη Λ. Νίκης, λόγω της δυσωδίας που διώχνει τους πελάτες και πλήττει τον τουρισμό. Άδεια πλέουν και τα καραβάκια.

Σοβαρότατο πλήγμα εν μέσω τουριστικής περιόδου έχει προκαλέσει στα καταστήματα της λεωφόρου Νίκης και της Νέας Παραλίας, η εικόνα και κυρίως η μυρωδιά του φυτοπλαγκτού που επιπλέει εδώ και μία εβδομάδα στα νερά του Θερμαϊκού.

Όπως δηλώνουν στη Voria.gr υπεύθυνοι των καταστημάτων, η κίνηση από τη στιγμή που εμφανίστηκε το αποκρουστικό θέαμα έχει μειωθεί αισθητά, ενώ οι τουρίστες διαμαρτύρονται για την κατάσταση και ρωτούν επίμονα τι είναι αυτό και γιατί δεν διορθώνεται.

«Η δυσωδία αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση. Οι πελάτες και κυρίως οι ξένοι βλέποντάς το νομίζουν ότι είναι βοθρολύματα. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι είναι φυσικό φαινόμενο και δεν μας πιστεύουν. Σήμερα (σσ:χθες) έχει νότιο άνεμο και μυρίζει ακόμη περισσότερο», αναφέρει ο υπεύθυνος κεντρικού καταστήματος επί της Λ. Νίκης, Νίκος Κανάκης.

To πρόβλημα διογκώνεται κυρίως τις ώρες της ημέρας μέχρι και το απόγευμα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τη μυρωδιά αφόρητη, με αποτέλεσμα να καταστήματα να είναι σχεδόν άδεια, ενώ τις βραδινές ώρες, με την πτώση της θερμοκρασίας, η μυρωδιά υποχωρεί και κατάσταση στα μαγαζιά είναι καλύτερη.

Αντίστοιχα κ. Χαχούδης Δήμος, υπεύθυνος εστιατορίου επί της Λ. Νίκης, χαρακτηρίζει την εικόνα αποκρουστική. «Ποιος θα κάτσει να φάει όταν υπάρχει τόσο έντονη δυσοσμία; Οι ξένοι δυσανασχετούν, ρωτάνε γιατί δεν το καθαρίζουν οι αρμόδιοι. Είναι συνηθισμένοι τέτοιου είδους προβλήματα στην πατρίδα τους να διορθώνονται μέσα σε μία μέρα...», λέει ο κ. Χαχούδης και συνεχίζει: «Βλέπουμε τα σκάφη που καθαρίζουν· μάλλον ο όγκος είναι τεράστιος και δεν μειώνεται, αλλά παραμένει το ίδιο».

«Η μυρωδιά είναι αποκρουστική και ο κόσμος είναι λογικό να διαμαρτύρεται», λέει ο κ. Κώστας Πριονίδης, υπεύθυνος καφετέριας επί της Λ. Νίκης και προσθέτει: «Ο κόσμος έρχεται στην παραλία για τη θέα. Τώρα που υπάρχει το πλαγκτόν, τι να θαυμάσει;». Το ίδιο διερωτάται και ο υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία, Βαγγέλης Τάνος, ο οποίος τονίζει πως έχει μειωθεί η κατανάλωση φαγητού, αφού η εικόνα του Θερμαϊκού προκαλεί αηδία.

«Ήταν λάθος επιλογή να έρθουμε για καφέ στην παραλία», αναφέρει στη Voria.gr ένας από τους πελάτες καφετέριας επί της Λ. Νίκης. «Η μυρωδιά είναι απαίσια, δεν αντέχεται», προσθέτει, ενώ παράλληλα διαμαρτύρεται και ένα ζευγάρι τουριστών από την Ολλανδία: «Δεν το περιμέναμε να είναι έτσι, ήρθαμε από την Ολλανδία περιμένοντας να δούμε όμορφη θάλασσα στην Ελλάδα», λέει ο Michael και η σύντροφός του, Sandra, προσθέτει ότι η μυρωδιά είναι όντως ανυπόφορη.

Μετά τα σκουπίδια

Η κατάσταση αυτή έρχεται να ακολουθήσει την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε στην πόλη λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, που έληξε χθες. Οι καταστηματάρχες αναφέρουν πως είχαν εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, για το οποίο έπρεπε να βρουν μια λύση. «Αναγκαστήκαμε να τα κουβαλήσουμε εμείς και να τα μεταφέρουμε σε άλλους κάδους. Τι να κάνουμε; Υπήρχε βουνό με σκουπίδια μπροστά από το μαγαζί», αναφέρει ο κ. Κανάκης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τάνος ανέφερε πως κάλεσαν συνεργείο καθαρισμού για να ψεκάσει τα βουνά με τα σκουπίδια, για να μην μυρίζουν τόσο πολύ.

Ο κ. Χαχούδης, τονίζει πως, στην οδό Πλουτάρχου, παραπλεύρως του εστιατορίου, υπάρχουν κάδοι που εξυπηρετούν τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις μέρες της απεργίας ο δρόμος ήταν γεμάτος σκουπίδια. «Ανακουφιστήκαμε αυτές τις μέρες που καθάρισαν οι κάδοι». Αντίστοιχα και ο κ. Τάνος λέει πως η εικόνα ήταν πολύ άσχημη, καθώς υπάρχουν κάδοι μπροστά από το μαγαζί, και η είσοδος ήταν γεμάτη σκουπίδια.

Άδεια πλέουν τα καραβάκια στον Θερμαϊκό

Έναν βόρειο άνεμο, που θα παρασύρει το φυτοπλαγκτόν στα βαθιά περιμένουν τα πλωτά καφέ, που εδώ και μία εβδομάδα πλέουν μέσα στο παχύ καφέ δύσοσμο στρώμα. Όπως λένε οι εργαζόμενοι στα καραβάκια, η κίνηση έχει μειωθεί πολύ την τελευταία εβδομάδα. «Ποιος θα καθίσει να πιει καφέ και να κάνει βόλτα στον Θερμαϊκό με αυτήν την αφόρητη μυρωδιά; Ούτε κι εμείς δεν το αντέχουμε», λέει ο Γιώργος Μπαρδακτσής, που εργάζεται σε ένα από τα καραβάκια.

Όπως λέει, πολλές φορές οι ξένοι τουρίστες εναντιώνονται σε αυτούς, νομίζοντας ότι φταίει το πετρέλαιο απ’ τα καραβάκια ή ότι ο κόσμος βρωμίζει τη θάλασσα. «Κυρίως οι ξένοι τουρίστες είναι αυτοί που απορούν για την εικόνα, πάντως η κίνηση είναι μειωμένη σε όλη την παραλία και την πλατεία Λευκού Πύργου», αναφέρει ο Δημήτρης Μότσος, ενώ ο Βασίλης Ντένας τονίζει ότι η ύπαρξη φυτοπλαγκτόν κάνει ζημιά στα φίλτρα των καραβιών, τα οποία αναγκάζονται να καθαρίζουν κάθε μέρα.