Skip to main content

Άδεια προσφυγικά κέντρα πληρώνουν οι Γερμανοί

Πριν από 2 έτη, πόλεις της Γερμανίας κλήθηκαν να δημιουργήσουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε χρόνο ρεκόρ. Στο μεταξύ ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε

Το προσφυγικό ρεύμα προς τη Γερμανία έχει μειωθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 περίπου 90.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στη χώρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι και το δεύτερο εξάμηνο ο αριθμός θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε κατά πολύ, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το κόστος που επωμίζονται οι δήμοι και οι κοινότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή στο μεταξύ τα κέντρα προσφύγων έχουν αδειάσει, τα έξοδα όμως, συνεχίζουν να τρέχουν γιατί σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπογραφεί πολυετή συμφωνητικά ενοικίασης.

Λάθος εκτιμήσεις, τεράστια έξοδα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση WDR το ένα τρίτο των κέντρων υποδοχής προσφύγων παραμένει άδειο. Την ίδια ώρα τα έξοδα ενοικίου, ρεύματος, θέρμανσης, επισκευών κλπ. συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά από τους δήμους. Έτσι για παράδειγμα η πόλη Μενχενγκλάντμπαχ με 250.000 κατοίκους πληρώνει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Το 2015 στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης ο δήμος δημιούργησε χώρους για την υποδοχή 2.300 προσφύγων. Σήμερα στο Μενχενγκλάντμπαχ ζουν μόλις 750 πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν δήμοι, οι οποίοι είχαν οικονομικά προβλήματα ήδη πριν την προσφυγική κρίση. Σε περιοχή του Μπόχουμ επενδύθηκαν 11.1 εκατομ. ευρώ για τη διαμόρφωση ενός κολυμβητηρίου σε κέντρο φιλοξενίας. Ωστόσο τα δύο από τα τρία κτίρια παραμένουν άδεια και από τους 450 ανθρώπους που είχαν προβλεφθεί να φιλοξενηθούν στους χώρους ζουν το πολύ 170 άτομα εκεί. Τώρα συζητείται έντονα πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Μια απόφαση ιδιαίτερα δύσκολη γιατί δεν αποκλείεται ο αριθμός των νέων μεταναστών ξαφνικά να αυξηθεί.

Ένα εργοστάσιο που δεν έγινε ποτέ προσφυγικό κέντρο

Υπάρχουν όμως και περιοχές στη Γερμανία όπου όλα τα καταλύματα είναι γεμάτα. Έτσι συμβαίνει για παράδειγμα στο Βερολίνο. Εκεί ο αριθμός των προσφύγων παραμένει σταθερά υψηλός. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα ζουν περίπου 25.700 πρόσφυγες. Ωστόσο και εκεί υπάρχουν φαινόμενα κακής διαχείρισης.

Στα βόρεια του Βερολίνου, στην περιοχή Χάιλιγκενσε, ενοικιάστηκε ένα παλιό εργοστάσιο με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 1.100 ανθρώπων. Εδώ και δύο χρόνια ο δήμος πληρώνει κάθε μήνα 160.000 ευρώ ενοίκιο για έναν χώρο 35.000 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς ωστόσο να έχει φιλοξενηθεί εκεί ποτέ ούτε ένας πρόσφυγας. Λίγο αφότου υπογράφηκε η συμφωνία διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ύδρευσης ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και οι εργασίες που απαιτούνταν για να γίνει ο χώρος κατοικήσιμος ήταν υπερβολικά κοστοβόρες. Έκτοτε έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των πολιτικών για το ποιος φέρει την ευθύνη γι' αυτή την σπατάλη. Η τοπική κυβέρνηση πάντως επισημαίνει ότι την επόμενη χρονιά λήγει το συμβόλαιο με την εταιρεία από την οποία ενοικιάζουν τον χώρο. «Έτσι το πρόβλημα του Χάιλιγκενσε δεν αποτελεί πια πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος απέναντι στη DW.

Ρίχαρντ Φουξ / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle