Skip to main content

Άδειες λειτουργίας για όσα κολέγια πληρούν τις προϋποθέσεις

Άδειες λειτουργίας θα χορηγηθούν εκ νέου από τις αρχές του 2010 σε όσα κολέγια πληρούν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν από το υπουργείο Παιδείας.
Άδειες λειτουργίας θα χορηγηθούν εκ νέου από τις αρχές του 2010 σε όσα κολέγια πληρούν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν από το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει άμεσα τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ως ισότιμα των ελληνικών σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και με δεδομένο ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο αρχίζει να «τρέχει» το πρόστιμο εις βάρος της χώρας μας, αν δεν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο που έχει ψηφιστεί για τα κολέγια, αλλά θα επανασυστήσει την επιτροπή κολεγίων, προκειμένου να γίνουν αυστηροί έλεγχοι από την αρχή στα 33 εκπαιδευτήρια που περιμένουν την αδειοδότησή τους.

Η διαδικασία αυτή θα γίνει άμεσα, ενώ και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των κολεγίων αποδέχονται τον έλεγχό τους από το κράτος, αρκεί να γίνει γρήγορα.

Την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να διαπραγματευθεί το θέμα με τους υπουργούς των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το θέμα αυτό και θα ανακοινωθούν επισήμως το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία ενσωμάτωσης της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο.