Skip to main content

Άδεια τα κάμπινγκ σε Χαλκιδική και Πιερία

Μειωμένη είναι η κίνηση στα οργανωμένα κάμπινγκ της Χαλκιδικής και της Πιερίας, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα έχουν διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Απογοητευμένοι οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότ
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Μειωμένη είναι η κίνηση στα οργανωμένα κάμπινγκ σε Χαλκιδική και Πιερία, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα έχουν διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Απογοητευμένοι οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι τους δύο πρώτους μήνες της θερινής σεζόν υπολειτουργούσαν, ενώ τώρα εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στον Αύγουστο, που θεωρείται ο κύριος μήνας αδειών.

Στη Χαλκιδική, οι κακές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 25% των διανυκτερεύσεων. «Η κατάσταση τους πρώτους μήνες της φετινής θερινής σεζόν, Μάιο και Ιούνιο, ήταν τραγική, με τα περισσότερα κάμπινγκ να σημειώνουν μείωση των επισκεπτών κατά 25%», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου και προσθέτει ότι χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού είναι οι διακοπές εξπρές «Ο κόσμος επιλέγει τις μονοήμερες ή ακόμα και τις αυθημερόν διακοπές».

Την άποψη του κ. Δεληδημητρίου επιβεβαιώνει και η υπεύθυνη του κάμπινγκ Πλατανίτσι Χαλκιδικής, Δήμητρα Χρυσογονίδου, η οποία σημειώνει πως η επισκεψιμότητα τις καθημερινές είναι μειωμένη κατά 24%. «Σε γενικές γραμμές η κίνηση φέτος ήταν υποτονική, ιδιαίτερα τον Ιούνιο, λόγω φυσικά και των βροχοπτώσεων. Η σημαντικότερη, ωστόσο, μείωση καταγράφεται τις καθημερινές,  όπου μιλάμε για 300 άτομα λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», αναφέρει η κα Χρυσογονίδου, η οποία όμως επισημαίνει πως τα Σαββατοκύριακα υπάρχει αυξημένη  επισκεψιμότητα κατά 20-25%, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζονται οι μεσοβδόμαδες ζημιές.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κινείται και το κάμπινγκ Blue dreams στη Σάνη Χαλκιδικής, με την επισκεψιμότητα να σημειώνει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου. «Οι πρώτοι μήνες της σεζόν ήταν απογοητευτικοί, όμως αυτές τις ημέρες έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του κάμπινγκ κα Κατερίνα Μιχιτσοπούλου. Ωστόσο, εκτιμά ότι η ζημιά που σημειώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα καλυφθεί.

Μειωμένη κατά 55% είναι η επισκεψιμότητα και στο κάμπινγκ Delphini στην Ιερρισό Χαλκιδικής. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, οι διανυκτερεύσεις τις καθημερινές είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ενώ τα τριήμερα (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) κινούνται στα περσινά επίπεδα. «Φέτος ο κόσμος είναι τρομαγμένος, διστακτικός, με αποτέλεσμα να κόψει ακόμα και τις διακοπές, κάτι που μέχρι πέρσι ήταν αδιανόητο», αναφέρει ο κ. Γρηγοριάδης.

Διακοπές εξπρές και στην Πιερία

Πτώση 10% σημείωσε τον Ιούνιο και το κάμπινγκ Ολύμπιος Ζεύς, όπως αναφέρει η υπεύθυνη κα Φωτεινή Αναγνωστοπούλου. «Παρά το γεγονός ότι τα Σαββατοκύριακα έχουμε 100% πληρότητα, αυτό δεν αρκεί για να ισορροπήσει τις ζημιές που καταγράφονται τις καθημερινές, αφού υπάρχει μείωση κατά 20%», επισημαίνει η κα Αναγνωστοπούλου.

Έως και 40% υπολογίζεται η πτώση της τουριστικής κίνησης στο κάμπινγκ Gold Beach κατά το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με την υπεύθυνη κα Γιώτα Κατσαμπέκη. Η ίδια, μάλιστα, υπογραμμίζει πως  φέτος ο κόσμος έχει μειώσει τις ημέρες των διακοπών του, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 5 διανυκτερεύσεις.

Κόστος διαμονής

Η μέση τιμή για τη διαμονή ενός ενήλικα σε μία από τις οργανωμένες κατασκηνώσεις της Χαλκιδικής και της Πιερίας κοστίζει από 4 έως 7,5 ευρώ τη βραδιά, ενώ για τα παιδιά οι τιμές ξεκινούν από 2,25 ευρώ και φτάνουν έως 5 ευρώ. Η χρέωση για τη σκηνή, την οποία μοιράζονται 2-4 κατασκηνωτές, ανέρχεται στα 3,5-10 ευρώ τη βραδιά, το ηλεκτρικό ρεύμα κυμαίνεται από 1,5-4 ευρώ την ημέρα, ενώ το αυτοκίνητο χρεώνεται από 2,5 έως 5 ευρώ.

Ωστόσο, πολλά κάμπινγκ, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν κόσμο, προχωρούν σε διάφορες προσφορές, όπως μια ή δύο ημέρες δώρο ή εκπτώσεις 10-20% στον τελικό λογαριασμό, ανάλογα με το σύνολο ή την περίοδο της διανυκτέρευσης.