Skip to main content

ACT: Έκθεση με τίτλο «Κοινωνικό Κεφάλαιο» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Παρουσιάζεται ο τρόπος που η τοπική κοινωνία και οι διάφοροι φορείς της αντιλαμβάνονται την Ευρώπη, την παγκοσμιοποίηση και την ταυτότητά τους

Το Dukakis Center στο ACT - American College of Thessaloniki παρουσιάζει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την έκθεση / εγκατάσταση του Scott Townsend με τίτλο «Social Capital». Η έκθεση εγκαινιάζεται επίσημα την Τρίτη 27 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., με την παρουσία του καλλιτέχνη και καθηγητή στο College of Design (North Carolina State University, USA).

Η έκθεση «Social Capital / Κοινωνικό Κεφάλαιο» παρουσιάζει αποσπάσματα από συνεντεύξεις με κατοίκους της Κεφαλονιάς. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές αναπτύχθηκε προβληματισμός για το πώς η τοπική κοινωνία και οι διάφοροι φορείς της αντιλαμβάνονται την Ευρώπη, την παγκοσμιοποίηση και την ταυτότητά τους. Μαζί με τα αποσπάσματα αυτά βιντεοπροβολές αναπαριστούν οπτικά το πώς η τοπική κοινότητα έχει κατανοήσει και βιώσει έννοιες όπως «σύνορα», «ανταλλαγές», «οικογένεια σε απόσταση», «διαπραγμάτευση» κ.ά.

Ο Αμερικανός καθηγητής έκανε παράλληλα αυτήν την έρευνα στη Φλωρεντία, το Βελιγράδι, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και το Κάιρο. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σε μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ στο τέλος του 2017. Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται υλικό του διαλόγου από την Κεφαλονιά κατά την περίοδο 2015 – 2017 όταν το παγκόσμιο ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στην Ελλάδα εξαιτίας των συζητήσεων για το Grexit. Η έρευνα αφηγείται πώς μία τοπική κοινότητα εξέλαβε και διαχειρίστηκε τις παρατεταμένες δυσκολίες μέσα από το δικό της Κοινωνικό Κεφάλαιο (κοινωνικούς πόρους και προσωπικές σχέσεις).

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα σηματοδοτήσει επίσης την έναρξη ενός καινούριου project του Scott Townsend με αντικείμενο τη Στοά Μαλακοπή, το ιστορικό κτίριο της Πλατείας Χρηματιστηρίου το οποίο χτίστηκε το 1862, επέζησε της καταστροφικής πυρκαγιάς και σήμερα έχει αποκτήσει καινούριες σύγχρονες χρήσεις. Το project έχει σχεδιαστεί και θα συντονιστεί από τη Δρα Μαρία Πατσαρίκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ACT και συνεργάτης του Dukakis Center. Για την έρευνα αυτή θα εργαστούν Αμερικανοί φοιτητές και φοιτήτριες από το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, οι οποίοι/ες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μαζί με φοιτητές από το ACT – American College of Thessaloniki.  
 
Λίγα λόγια για τον Scott Townsend

Ο Scott Townsend είναι αναπληρωτής καθηγητής στο College of Design, North Carolina State University (USA). Από το 2002 δουλεύει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία σε διάφορα μέρη, διερευνώντας τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις κοινότητες. Έχει δημιουργήσει και εκθέσει έργα σε περισσότερες από 100 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εκθέσεις στις ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, Σερβία, Τσεχία, Κούβα, Μεξικό κ.ά.. Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα Zed, Statements, Brujula, Art Papers, Visual Communication, Design and Culture, and Design Issues.

Info

Διάρκεια έκθεσης : 27 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2017
Εγκαίνια : Τρίτη 27 Ιουνίου, 7 μ.μ., Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα – Πέμπτη: 5 μ.μ. – 9 μ.μ.
Πληροφορίες :  Dukakis Center: dukakis-center@act.edu