Skip to main content

Αχτσιόγλου:Σημαντική η συμβολή Αντωνοπούλου στη μάχη κατά της ανεργίας

Η Ράνια Αντωνοπούλου συνέβαλε αποφασιστικά στην προσπάθεια του υπουργείου, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Για σημαντική συμβολή της απερχόμενης αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, στη διαρκή μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος παίρνει τη σκυτάλη από την κ. Αντωνοπούλου, για να συνεχίσει την πιο σημαντική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση, τη μάχη για την ενίσχυση της εργασίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κ. Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι η κ. Αντωνοπούλου συνέβαλε αποφασιστικά στην προσπάθεια του υπουργείου, τα τρία χρόνια, σχεδιάζοντας πολιτικές για την εργασία, αναδιαμορφώνοντας τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, εξασφαλίζοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ανέργους που εντάσσονται στα προγράμματα αυτά, αλλά κάνοντας και θεσμικές τομές, όπως η διαμόρφωση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, "ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο-παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές". Σημαντική, όπως είπε, ήταν η συμβολή της και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας, καλωσορίζοντας το νέο υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσο Ηλιόπουλο, τόνισε ότι ο κ. Ηλιόπουλος, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ως ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), κατάφερε να αναδιαμορφώσει έναν θεσμό, να τον καταστήσει σύμμαχο των εργαζομένων και ασπίδα απέναντι σε κάθε μορφή παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς και, με αυτόν τον τρόπο, να σπάσει το φόβο που κυριαρχούσε στους εργαζόμενους εδώ και πολλά χρόνια απέναντι σε παραβατικές πρακτικές. "Τα αποτελέσματα και εδώ είναι απτά και συγκεκριμένα" ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 19% που ήταν στα τέλη του 2014, ανέρχεται πλέον στο 12%.

"Αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα για τους αδύναμους και τους αποκλεισμένους αυτής της κοινωνίας, καθώς έχουν αλλάξει οι πολιτικές προτεραιότητες, η στόχευση, οι κατευθύνσεις και η δουλειά που γίνεται από το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας, τα τρία τελευταία χρόνια" διαπίστωσε η κ. Αχτσιόγλου. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, η υπουργός Εργασίας είπε ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση το έργο της στις αρχές του 2015, έθεσε έναν πολύ σημαντικό και σύνθετο στόχο: "Να επουλώσει τις πληγές της κρίσης που σάρωσαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο 2010-2014 και να ανατάξει την ελληνική οικονομία, μειώνοντας τα ποσοστά της ανεργίας, η οποία είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα".

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, στο στόχο αυτό, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο. "Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το 2017 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κύκλος της ύφεσης ολοκληρώθηκε και είναι οριστικά πίσω μας και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας σημειώνουν, επίσης, εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ποσοστά ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε επίπεδα προ κρίσης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ανεργία ανέρχεται περίπου στο 20%, δηλαδή περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το έργο της. Από τα τέλη του 2014 μέχρι τα τέλη του 2017, δημιουργήθηκαν περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας" συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που το ποσοστό της ανεργίας θα πέσει κάτω από το όριο του 20%. "Είναι προφανώς ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρατηρείται, όμως, μία διαρκής και μόνιμη τάση αποκλιμάκωσης, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε" σχολίασε η ίδια. "Αυτά τα αποτελέσματα είναι το επιστέγασμα μίας πολυσύνθετης και πολυπαραγοντικής προσπάθειας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας" συμπέρανε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στοχευμένη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.