Skip to main content

Αχτσιόγλου:Δίκαιη επιλογή οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το νέο σύστημα άλλαξε τη βάση υπολογισμού που δεν θα γίνεται με βάση τις κλάσεις αλλά τα πραγματικά εισοδήματα.

Ανυποχώρητη στα θέματα των εργασιακών σχέσεων κατά τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ χαρακτήρισε δίκαιη επιλογή τις νέες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια. 

Όπως είπε το νέο σύστημα άλλαξε τη βάση υπολογισμού που δεν θα γίνεται με βάση τις κλάσεις αλλά τα πραγματικά εισοδήματα. Η υπουργός, μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε ότι «με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τη φορολογική διοίκηση το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα υποστεί επιβάρυνση» αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «καταλαβαίνουμε ότι η εποχή είναι δύσκολη».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, στο νόμο 4387 υπάρχει πίνακας σημαντικών εκπτώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό» είπε.

Η υπουργός σημείωσε επίσης οτι «η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά να ολοκληρωθεί». «Η ευθύνη ανήκει στο ΔΝΤ… Τον μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως σημείωσε «το 1/3 έχει κλείσει και το άλλο 1/3 έχει συμφωνηθεί». «Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας,. Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ» επέμεινε η κ. Αχτσιόγλου.

Η κ.Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, και το έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά αν δεν μείνει στο μισό εντός του έτους. «Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία» σχολίασε. Πρόσθεσε ότι μειώθηκε η ανεργία στο 23% από το 27% αλλά αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε.

Δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις ενώ τέλη του 2017 θα πληρωθούν όλα τα εκκρεμούντα εφάπαξ.