Skip to main content

Αχτσιόγλου: Μήνυμα για ανάκαμψη της οικονομίας η απόφαση του Eurogroup

Έγιναν σημαντικά βήματα που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και το θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Μήνυμα για ανάκαμψη της οικονομίας έστειλε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο News247.

«Η απόφαση αφενός ολοκληρώνει την αξιολόγηση, ήταν αναγκαία για να δοθεί το σήμα της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, αφετέρου παραχωρεί τη δόση των 8,5 δισ. Μία αρκετά μεγάλη δόση εκ των οποίων το 1,6 δισ. θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, δηλαδή χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πέρα από αυτό, έγιναν και σημαντικά βήματα που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και το θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο η δέσμευση για πλεονάσματα γύρω από το 2%, έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί θέτει φραγμό στην απαίτηση για πολύ υψηλά πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ περιορίζει το πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητες στο οικονομικό πεδίο».

Επίσης, όπως σημείωσε, στην απόφαση ενσωματώθηκε ο «γαλλικός μηχανισμός» με τον οποίο συνδέονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Η ύπαρξη ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού αφαιρεί την αβεβαιότητα που εμπεριέχεται στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Η κυρία Αχτσιόγλου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε συμφωνήσει πλεονάσματα 4% έως το 20130 ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε 3,5% έως το '22, ενώ, τέλος, σημείωσε ότι τα μέτρα από το '19 και μετά θα έχουν μηδενικό αντίκτυπο.

Σε σχέση με την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία η υπουργός Εργασίας τόνισε τους καλοκαιρινούς μήνες θα διενεργηθούν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές.

«Πραγματοποιούνται ήδη μεικτοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με το ΣΔΟΕ, την οικονομική αστυνομία και τον ΕΦΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας θεσπίσαμε την υποχρεωτική καταβολή μισθού μέσω τραπεζών».

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανέφερε: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το μέσο με το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να κατοχυρώσει υψηλότερους μισθούς, να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο. Γι' αυτό η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έγινε κεντρικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με τους δανειστές. Μπορέσαμε να τις επαναφέρουμε από τον Αύγουστο του 2018 και αυτό είναι σημαντικό».