Skip to main content

Αχτσιόγλου: Δυνατότητα μερικής καταβολής των νέων εισφορών

Βασικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρχει η δυνατότητα μετά τις 16 Ιανουαρίου, ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για έκδοση συντάξεων

Tο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο ενοποιήθηκαν από την 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μηνιαία βάση θα μπορούν από αυτό το μήνα να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις στο νέο Ενιαίο Φορέα και μάλιστα με δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε οτι ο ΕΦΚΑ αποτελεί «έναν οργανισμό πραγματικής ενοποίησης και όχι ένα σχήμα που απλά ενσωματώνει κάτω από την ομπρέλα του διαφορετικούς τομείς ασφάλισης».

Βασικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιανουαρίου, ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για έκδοση συντάξεων.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βασικός στόχος του νέου φορέα είναι η ολοκλήρωση της απονομής των 161.551 συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ από το τέλος του Ιανουαρίου το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αναρτά τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών οφειλών όλων των υπόχρεων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Για την ολοκλήρωση της μετάβασης από τα ξεχωριστά ηλεκτρονικά συστήματα των επιμέρους ταμείων στο νέο ενιαίο φορέα του ΕΦΚΑ, θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τον υφυπουργό κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσο Πετρόπουλο.

Ο ΕΦΚΑ είναι η κοινωνική αλληλεγύη που χρειάζεται η χώρα μας τόνισε από τηνν πλευρά του ο υφυπουργός  Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Ο ΕΦΚΑ θα βρίσκεται παντού από το νέο χρόνο τόνισε ο κ. Πετρόπουλος σημειώνοντας ότι η ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ θα γίνεται από οπουδήποτε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση των πληρωμών των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, δικηγόρων και γιατρών, αλλά και των οφειλών των αγροτών στον ΟΓΑ, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός» και τόνισε ότι θα ληφθεί υπόψη το γεγονός της πολύμηνης αποχής των δικηγόρν από την εργασία τους η οποία επέφερε οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τον αμόδιο υφυπουργό οι οφειλές που δεν θα εξοφληθούν θα μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της ιστοσελίδας του φορέα και μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1155, οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερωθούν. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Χρειαζόταν ένας νέος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις. Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικό. Ο ΕΦΚΑ είναι αναγκαιότητα και φορέας ανάπτυξης και των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε ο ίδιος.