Skip to main content

Αχτσιόγλου: Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις από τον νέο νόμο

Η υπουργός υποστήριξε ότι είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ανεργία- Δουλεύουμε για να αλλάξουμε συνολικά την οικονομία και την απασχόληση, είπε

Κεντρικό ζήτημα για το υπουργείο χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τις εκκρεμείς συντάξεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, η υπουργός  μίλησε πέραν των συντάξεων για το επερχόμενο νομοσχέδιο για την εργασία, τις εισφορές και την τρίτη αξιολόγηση.

«Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις και χαράτσια από το νέο νόμο υπάρχουν εισφορές για την επικουρική και το εφ’ άπαξ από 4 έως και 7% για λόγους ισονομίας. Θα καταβληθούν από τον Οκτώβριο και μετά όταν τα μητρώα θα είναι έτοιμα. Οι εισφορές θα είναι κατανεμημένες σε δόσεις. Αυτή τη στιγμή είναι 7.000 οι άνθρωποι που θα κληθούν να πληρώσουν αυτές τις εισφορές (σ.σ αναφέρεται στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ)» σημείωσε η υπουργός αναφερόμενη στις επερχόμενες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο οι αυτοαπασχολούμενοι.

Για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την εργασία είπε: «είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο που προσπαθεί να καλύψει και εργασία και κοινωνικά ζητήματα. Τρεις οι πυλώνες του νομοσχεδίου, ενίσχυση νομοσχεδίου για την απλήρωτη εργασία, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο δεύτερος πυλώνας κοινωνική ασφάλιση. Χαρακτηριστικά αποσύνδεση ασφάλισης από την ιδιότητα και άλλες τέτοιου τύπου ρυθμίσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα των ασφαλισμένων.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ελαστικοποίησης των μορφών εργασίας η κα. Αχτσιόγλου σημείωσε «είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ανεργία. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 50 – 50 (ελαστική VS μόνιμη) το οποίο είναι όντως μεγάλο ποσοστό και χρειάζεται αρκετή δουλειά να αλλάξει. Πλέον σίγουρα έχει αλλάξει η αντιμετώπιση της ανεργίας και δουλεύουμε για να αλλάξουμε συνολικά την οικονομία και την απασχόληση».

Σχολιάζοντας το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ανέφερε ότι το υπουργείο γνωρίζει το θέμα και πρέπει γρήγορα να προσπαθήσει να το λύσει. «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να λυθεί το θέμα. Έχουμε ήδη σχηματίσει ομάδες εργασίας στον ΕΦΚΑ που λειτουργούν ακόμη και υπερωριακά για να λύνονται τα όποια ζητήματα. Έχουμε προβλέψει και κάποιο έκτακτο επίδομα για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δείχνει πως περνάμε σε μία κατάσταση σταθερότητας και ομαλότητας. Πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και πιστεύουμε πως η ομαλότητα θα είναι συνεχής χωρίς προβλήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επερχόμενη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης η ίδια σημείωσε πως «για την 3η αξιολόγηση δεν υπάρχουν βασικά εργασιακά ζητήματα. Εκτιμώ πως δεν υπάρχουν θέματα τα οποία έχουμε κλείσει και θα επανέλθουν στο προσκήνιο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το πρόγραμμα».

Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα στο τέλος της συνέντευξης της, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε: «νομίζω πως το ζήτημα της αριστείας μπαίνει από την αξιωματική αντιπολίτευση με έναν αριστοκρατικό τρόπο κάτι το οποίο δείχνει και τις ουσιαστικές διαφορές μας. Η αντίληψη για το ποιος είναι ο καλός και ποιος ο άριστος θα πρέπει να έχει μία πιο δημοκρατική εκδοχή».