Skip to main content

Καταγγελίες για χαλασμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο ΑΧΕΠΑ

Στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν 12 από τα 23 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ενώ τα 11 είναι χαλασμένα, λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Διαψεύδει τις καταγγελίες ο διοικητής.

Την ταλαιπωρία των νεφροπαθών, γιατί 11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο ΑΧΕΠΑ παραμένουν εκτός λειτουργίας εδώ και δύο χρόνια, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν 12 από τα 23 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ενώ τα 11 είναι χαλασμένα και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Παράλληλα αναφέρει, ότι λόγω των χαλασμένων μηχανημάτων διαταράσσονται οι βάρδιες του προσωπικού, επειδή οι αιμοκαθάρσεις, που είναι προγραμματισμένες για το πρωί μετακυλίονται στο απόγευμα ή τη νύχτα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός, μιλώντας στο ΑΜΠΕ) με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, ανέφερε ότι αυτές είναι ανακριβείς, ότι μόνο τέσσερα μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας και δεν επιδέχονται επισκευής λόγω παλαιότητας, ενώ υπάρχουν επτά μηχανήματα τα οποία παθαίνουν βλάβες, αλλά επιδιορθώνονται και τίθενται ξανά σε λειτουργία.

"Βρισκόμαστε σε διαδικασία απόσυρσης των μη επισκευάσιμων μηχανημάτων. Οι βάρδιες της αιμοκάθαρσης δεν έχουν διαταραχθεί και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχουμε βελτίωση" είπε ο κ. Σπανός και παράλληλα επισήμανε, ότι το ΑΧΕΠΑ προμηθεύτηκε πριν ένα μήνα τέσσερα μικρά μετακινούμενα μηχανήματα με τα οποία κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι λόγω των βλαβών που παθαίνουν τα απαρχαιωμένα μηχανήματα του ΑΧΕΠΑ, από τους 100 μόνιμους αιμοκαθαιρόμενους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, έχουν μείνει 55, στην πλειονότητά τους ανασφάλιστοι, ενώ οι 45 κάνουν πλέον τις αιμοκαθάρσεις τους στον ιδιωτικό τομέα.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τις αιμοκαθάρσεις, το έχει το ΑΧΕΠΑ. Εμείς προτείναμε στη διοίκηση του νοσοκομείου να προκηρύξει ένα διαγωνισμό για το σύνολο των αιμοκαθάρσεων, δηλαδή και για τα μηχανήματα και για τα φίλτρα κλπ και όποιος μειοδοτήσει να αναλάβει για πέντε χρόνια" πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ

«Πριν ένα χρόνο (28/9/2016) στην έρευνά μας για τις Μονάδες Τεχνικού Νεφρού των Δημοσίων Νοσοκομείων περιγράψαμε την οδύσσεια των αιμοκαθαιρόμενων Ασθενών.
Επισημάναμε την αδυναμία συντήρησης και αγοράς νέων, απαραίτητων, σύγχρονων Μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού από τα Δημόσια Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Τα ταμεία είναι μείον των Νοσοκομείων.
    
Δυστυχώς ένα χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Δημόσιων Νοσοκομείων.
    
Ενδεικτικά ενόψει της πορείας που έχουμε αύριο Παρασκευή 8/9/2017 για την Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρουμε την κατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
    
Εδώ και δύο χρόνια παρότι το επισημάναμε πέρυσι 11 Μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, παραμένουν χαλασμένα λόγω έλλειψης κονδυλίων. Στο σύνολο 23 μηχανημάτων.

Το νοσοκομείο αδυνατεί να τα επισκευάσει. Δεν έχει χρήματα!!!
    
Άμεσες είναι οι επιπτώσεις για τους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν καθημερινά. Επιβαρύνεται η υγεία τους. Ταλαιπωρούνται, αγανακτούν, διαμαρτύρονται. Τους αλλάζουν βάρδιες για αιμοκάθαρση απροειδοποίητα. Πάνε πρωί για αιμοκάθαρση και τους ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα, κλείνοντας ραντεβού για την άλλη ημέρα ή την νύχτα. Χάνουν αιμοκαθάρσεις με κίνδυνο για τη ζωή τους.
    
Τραβάνε τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Οδηγούνται σε αργό θάνατο. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, μειώνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής καθώς επίσης και η ποιότητα ζωής. Συχνές είναι οι επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο (πνευμονικά οιδήματα, υπερκαλιαιμία, εμφράγματα) λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των Υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες Νοσηλείας των Μ.Τ.Ν.

Στο ΑΧΕΠΑ περιμένουν ώρες ατελείωτες. Για μια αιμοκάθαρση ρουτίνας ταλαιπωρούνται έως αργά την νύχτα, εξαιτίας της αδυναμίας πραγματοποίησης της αιμοκάθαρσης σε σταθερές ώρες. Αδυνατούν να εργαστούν. Να προγραμματίσουν την ζωή τους. Προσφεύγουν σε ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Ξεπουλιούνται για να σώσουν τη ζωή τους.
    
Αν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ την ώρα που 11 μηχανήματα είναι χαλασμένα ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΥΝ!!!  

Δεν είναι μόνο αυτό. Από τα 12 που λειτουργούν, όποια άλλα χαλάνε, μένουν χαλασμένα. Είναι παλαιά. Δεν υπάρχει service. Το Νοσοκομείο δεν έχει χρήματα για επισκευή ή αντικατάσταση!!!  

ΝΤΡΟΠΗ!!!

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΓΟΣΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    
Λόγω των 11 χαλασμένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης  στο ΑΧΕΠΑ το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό με 30 χρόνια προϋπηρεσίας άνω των 50 ετών αναγκάζονται να κάνουν πολλές βάρδιες και νυχτερινά. Αυτό συμβαίνει επειδή προγραμματισμένοι για πρωί αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, λόγω των 11 χαλασμένων μηχανημάτων, μετακυλίουν την αιμοκάθαρση το απόγευμα και τη νύχτα.
    
ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Οι Νεφροπαθείς κινδυνεύουν. Το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά πολλά έτη λόγω της ταλαιπωρίας.

Οι Νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δυναμικά στην αυριανή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ».