Skip to main content

Αβραμόπουλος: Αλλάζει η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο βουλευτής Ηλείας σημείωσε ότι η Τουρκία «θέλει και πάλι να στραφεί προς την Ευρώπη

Για αλλαγή στην ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στροφή της γειτονικής χώρας, και συνετή άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από τον πρωθυπουργό, διαπίστωσε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και βουλευτής Ηλείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του συνεδρίου «Olympia Forum IV» που διεξάγεται στο συνεδριακό Κέντρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Τουρκία «θέλει και πάλι να στραφεί προς την Ευρώπη. Αυτό όμως για να γίνει, γνωρίζει ότι ο δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα. Γι΄ αυτό τον τελευταίο καιρό ανταποκρίθηκε στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό η Ελλάδα το αξιοποιεί θετικά χωρίς να κάνει την ελάχιστη παραχώρηση σε ό,τι αφορά στην εθνική της κυριαρχία».

Προσέθεσε ότι «άλλο η εθνική κυριαρχία κι άλλο τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η εθνική κυριαρχία καθορίζεται στα σύνορα σου και αυτά είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαμφισβήτητο και βεβαίως θωρακίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι μια άλλη έννοια που έχει να κάνει με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και εκεί έρχεται το διεθνές δίκαιο και λέει ότι για να μπορέσεις να απαντήσεις ποια είναι τα κυριαρχικά σου δικαιώματα σε σχέση με την ΑΟΖ θα πρέπει να συζητήσεις με τον απέναντι, όπως για παράδειγμα έγινε με το Ισραήλ και τον Λίβανο».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «πολύ ορθά η ελληνική πλευρά έχει θέσει τις ξεκάθαρες γραμμές της χωρίς να έχει γίνει καμία παραχώρηση», ενώ αναφερόμενος στην Χάγη σημείωσε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο στάδιο είναι η αλλαγή της ατμόσφαιρας. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από ενάμιση χρόνο με όλες αυτές τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας».

Προσέθεσε ότι «σημασία στις διεθνείς σχέσεις είναι τι λένε οι επίσημες ηγεσίες και ποιες είναι οι επίσημες θέσεις τους για αυτά τα ζητήματα», υπογραμμίζοντας ότι «ο λαϊκισμός σε συνδυασμό με τον εθνικισμό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μίγμα που μπορεί να οδηγήσει τους λαούς σε λάθος δρόμο και ίσως σε επικίνδυνες περιπέτειες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε «ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της, όπως απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο να τα επεκτείνει. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία λέει ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια τότε το Αιγαίο γίνεται μια κλειστή ελληνική λίμνη. Αυτή είναι η άποψη της Τουρκίας. Εμείς διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το κάνουμε, γνωρίζοντας ότι έχουμε το "casus belli" που θα οδηγήσει σε πόλεμο και το μετράμε αυτό».

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι «ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ θα ήθελαν ποτέ το Αιγαίο να γίνει μια κλειστή ελληνική λίμνη γιατί τότε θα έπρεπε να υποβάλλουμε υποχρέωση σε αυτές τις χώρες για να περνάνε από την Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο. Εμείς ξεκινάμε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα για να συζητήσουμε».

Υπογράμμισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο πρωθυπουργός προσωπικά, γιατί πήρε την υπόθεση της εξωτερική πολιτικής στα χέρια του, είναι συνετός, δεν υπάρχει καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τις εθνικές μας θέσεις, έχει στείλει τα μηνύματα του και θέλει σχέση καλή γειτονίας με την Τουρκία. Πρέπει να δούμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να φέρνουν πλησιέστερα τους δύο λαούς».

Για το Κυπριακό το χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό ζήτημα και αναφέρθηκε στην σωστή αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις Ερντογάν. «Εμείς παραμένουμε σταθεροί, έχουμε ξεκάθαρη σχέση και προτείνουμε τη διζωνική ομοσπονδία και βεβαίως είμαστε στο πλευρό της Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι δέχεται τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρώπη και ο ΟΗΕ. Εάν επιλυθεί το Κυπριακό τότε θα λυθεί και το ζήτημα των οριοθετήσεων στην ευρύτερη περιοχή».