Skip to main content

Αβέβαιο παραμένει το πότε θα ανοίξει πάλι η εθνική οδός στα Τέμπη

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της κατολίσθησης. Στη συνέχεια θα απαιτηθούν μελέτες και έργα σταθεροποίησης του βουνού που κατολισθαίνει, διαδικασία που θεωρείται χρ
Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της κατολίσθησης στα Τέμπη. Στη συνέχεια θα απαιτηθούν μελέτες και έργα σταθεροποίησης του βουνού που κατολισθαίνει, διαδικασία που θεωρείται χρονοβόρα.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για επαναλειτουργία τηςεθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Τεμπών, η οποία αναμένεται να γίνει σε έναν ωςτρεις μήνες. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι οι κατολισθήσεις στη Μαλακάσαστοίχισαν το κλείσιμο της εθνικής οδού για τρία χρόνια στο σημείο αυτό.

Η περίπτωση της Μαλακάσας μπορεί να θεωρηθεί ηπιότερη απότην εκτεταμένη κατολίσθηση που συνέβη στην κοιλάδα των Τεμπών, τηνπερασμένη Πέμπτη. Έτσι, προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσειμε ακρίβεια πότε θα ξανανοίξει ο εθνικός δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο.

Το κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών κόβει την Ελλάδα στα δύο, καθώς οι παρακαμπτήριοι δρόμοι δύσκολα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των εμπορευματικών μεταφορών του εθνικού άξονα, ενώ η διαδρομή μέσω Σαρανταπόρου αυξάνει την απόσταση κατά 60 χλμ.

Προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Λάρισας - Τυρνάβου - Ελασσόνας, ενώ τα Ι.Χ αυτοκίνητα μπορούν προς Νότον να χρησιμοποιήσουν και την παραλιακή οδό. Σχεδιάζεται δε οι οδηγοί να μην καταβάλλουν διόδια, αν και μετά τα Τέμπη έχουν τοποθετηθεί τρεις νέοι σταθμοί διοδίων.