Skip to main content

74η ΔΕΘ: Άρωμα μαστίχας

Ένας νέος θεσμός, αυτός του Τιμώμενου Νομού, εισήχθη για πρώτη φορά φέτος στη ΔΕΘ. Στόχος των διοργανωτών είναι να τονωθούν οι σχέσεις της Διεθνούς Έκθεσης με την ελληνική περιφέρεια.

Ένας νέος θεσμός, αυτός του Τιμώμενου Νομού, εισήχθη για πρώτη φορά φέτος στη ΔΕΘ. Στόχος των διοργανωτών είναι να τονωθούν οι σχέσεις της Διεθνούς Έκθεσης με την ελληνική περιφέρεια. Ο θεσμός του Τιμώμενου Νομού δίνει τη δυνατότητα να προβληθεί μια περιοχή όχι μόνο ως πλουτοπαραγωγικός αλλά και ως τουριστικός και επενδυτικός προορισμός. Ο νέος θεσμός εγκαινιάστηκε φέτος με τιμώμενο νομό τη Χίο. Τα λογότυπα της Χίου συνόδευαν αυτά της ΔΕΘ, ενώ σημαντικές εκδηλώσεις παράλληλα με αυτές της HELEXPO πλαισίωναν τη χιώτικη συμμετοχή.

Μέσω της συμμετοχής αυτής, τα «δυνατά χαρτιά» της Χίου, του πέμπτου μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, με 54.000 κατοίκους - η μαστίχα, τα θαυμάσια τοπικά προϊόντα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, η Ιστορία, τα μνημεία, οι φυσικές ομορφιές του νησιού και η μεγάλη ναυτιλιακή δυναμική των ανθρώπων της - έγιναν ευρύτατα γνωστά.

Στην έκθσεη, οι επιχειρήσεις του νομού συμμετείχαν προβάλλοντας την παραγωγική δυναμική τους με την στήριξη του Επιμελητηρίου Χίου και προσφέροντας τοπικα προϊόντα στους επισκέπτες της Έκθεσης. Στο περίπτερο του νομού λειτούργησε ένας πολυχώρος που υποδέχθηκε διαδραστικά πολλούς επισκέπτες και φιλοξένησε VIP παρουσιάσεις.
 

 Η φυσική μαστίχα Χίου

 

Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν το οποίο παράγεται μόνο σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή στο νότιο τμήμα της Χίου. Οι οικισμοί της περιοχής αυτής ονομάζονται Μαστιχοχώρια. Είναι μια ρητινώδης υγρή ουσία που εξέρχεται από τον κορμό του δέντρου μετά από τις τομές που γίνονται σε αυτό. Αμέσως μετά την έκκριση της σε φυσική κατάσταση και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος βρίσκεται σε μορφή υγρού, κολλώδους και διαυγούς ρευστού. Όταν μείνει στο δέντρο ή μετά την πτώση της στο έδαφος κατά τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο, περίοδος συλλογής, στερεοποιείται σε 15 έως 25 μέρες σε μορφή σταγόνων ακανόνιστου σχήματος. Η γεύση τηςμαστίχας στην αρχή του μασήματος είναι μάλλον πικρή στη συνέχεια όμως ηπικράδα εξαφανίζεται και το ειδικό της άρωμα προσδίδει μια ιδιαίτερημοναδικότητα.


ΗΜαστίχα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από τηναρχαιότητα και χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς. Καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, πράγμα που εξηγεί τηνθεραπευτική επίδρασή της στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικόέλκος. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα έχει ισχυρή αντιμικροβιακήκαι αντιβακτηριακή δράση. Μελετάται από Πανεπιστήμια της Ελλάδος καιτου εξωτερικού η δράση της στο ζαχαρώδη διαβήτη και στη χοληστερίνη.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικέςπαθήσεις. Το παράγωγό της κολοφώνιο, χρησιμοποιείται για την παρασκευήχειρουργικών ραμμάτων.
Επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών, στο δυνάμωμα των ούλων και στην αντισηψία του στόματος.

 

 


ΗΜαστίχα έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, καθώς καιστην ποτοποιία (λικέρ και ούζο μαστίχας), το δε μαστιχέλαιοχρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παρα- σκευή καλλυντικών. Λόγω της ιδιότητάς της σαν σταθεροποιητής χρωμάτων,χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή, υψηλής ποιότητας βερνικιώνζωγραφικής.

 

 

Δημήτρης Τσάκωνας

Business Story
Off