Skip to main content

70% - 30% η ρευστότητα, υπό τον φόβο επανάληψης του 2015...

Υπάρχει πάντα στις διοικήσεις των εταιρειών ένα εγκεκριμένο Σχέδιο Β σε περίπτωση που ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα ξαναβιώσει συνθήκες ασφυξίας.

Στο εξωτερικό εξακολουθούν να διατηρούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ρευστών διαθεσίμων τους οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα οι εισηγμένες. Από το φόβο των capital controls και βεβαίως ενόψει του ενδεχομένου να γίνουν ακόμα αυστηρότερα στο μέλλον. Εννοείται ότι το ίδιο μοντέλο εφαρμόζουν και οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών, που έχουν παρουσία στην χώρα μας. Σύμφωνα με στελέχη τους, με βάση το μοντέλο αυτό, η ρευστότητα  «μοιράζεται» ως εξής:

Σε ποσοστό 70% τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στο εξωτερικό, ενώ μόλις το 30% βρίσκεται «παρκαρισμένο» σε τράπεζες στο εσωτερικό για να καλύπτονται οι πιο άμεσες και πιεστικές ανάγκες.

Από τα ίδια στελέχη, γίνεται επίσης γνωστό ότι υπάρχει επίσης πάντα στις διοικήσεις των εν λόγω εταιρειών ένα εγκεκριμένο Σχέδιο Β σε περίπτωση που – όλοι το απεύχονται – το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα ξαναβιώσει τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας του 2015. Μόνο που, όπως είναι ευνόητο, κανείς δεν δέχεται να αποκαλύψει το περιεχόμενό του. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι αρκεί μια ολιγόλεπτη συζήτηση για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό τους αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2015 με τα capital controls.

Και όσο η αβεβαιότητα πλανάται και πάλι πάνω από την ελληνική οικονομία αυτό το θρίλερ όλοι θα φοβούνται μήπως το ξαναζήσουν.