Skip to main content

Thessaloniki Food Festival: Γνωρίστε τη σύγχρονη κουζίνα της πόλης

Οι δράσεις του 5ου Thessaloniki Food Festival από σήμερα έως τις 20 Δεκεμβρίου. Στόχος η ανάδειξη της σύγχρονης γαστρονομίας τη πόλης.

Με σειρά, που ξεκινούν από σήμερα, Σάββατο, και ολοκληρώνονται στις 20 Δεκεμβρίου γιορτάζονται τα πέντε χρόνια του Thessaloniki Food Festival, του θεσμού που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και έχει ως στόχο την ανάδειξη τόσο της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης όσο και των σύγχρονων γεύσεων της κουζίνας της πόλης.

Στόχος των διοργανωτών είναι να γνωρίσουν την κουζίνα της Θεσσαλονίκης τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της πόλης, και να γίνει αυτή πόλος έλξης για τουρίστες. «Θέλουμε να αναδείξουμε τη σύγχρονη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Για αυτό το λόγο φέτος αναζητούμε τα δέκα πιάτα που αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη κουζίνα της πόλης και θα εντάξουμε τις συνταγές στον δεύτερο γαστρονομικό οδηγό της Θεσσαλονίκης, που θα κυκλοφορήσει το 2016», εξηγεί στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Στο πλαίσιο προώθησης και διαφήμισης της πλούσιας κουζίνας της Θεσσαλονίκης, θα αποτέλεσει μεγάλο στοίχημα το παγκόσμιο συνέδριο σεφ, που θα διοργανωθεί στην πόλη τον Οκτώβριο του 2016, με περισσότερες από 2000 συμμετοχές, και το οποίο θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, την πλατφόρμα για να διεθνοποιηθεί ο γαστρονομικός θησαυρός της πόλης.

 

Χριστουγενιάτικη αγορά σήμερα και αύριο στο δημαρχείο

 

Όσοι βρεθούν σήμερα και αύριο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (από τις 11:00 έως τις 17:00) θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα παρουσιαστούν και θα  διατίθενται από συλλόγους και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ).

Παράλληλα, οι food bloggers  Άντζυ Καλογεροπούλου, Μαριλίτα Χατζηβασιλείου θα  παρουσιάσουν στον κόσμο  το ελληνικό χριστουγεννιάτικο δείπνο: (κοτόσουπα, λαχανοντολμάδες κ.λπ.).

Μεταξύ των προϊόντων που θα παρουσιαστούν είναι: βότανα, φυτικά σαπούνια, παραδοσιακά προιόντα, τυροκομικά, κοσμήματα, καφέδες, μπουγάτσα, πίτες, κρητικά προιόντα, πιπεριές φλωρίνης, μέλι, μανιτάρια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σιρόπι σαμπούκου, σάλτσες, κρασιά, τουρσί, προιόντα blueberrie, αλοιφές, λουκάνικα, ελιές, προιόντα ελιάς, λάδι, παραδοσιακά προιόντα Χαλκιδικής, όσπρια, πιροσκί, ζυμαρικά, λαχανικά, φρούτα, ζαχαρωτά, κεραλοιφές, βιολογικά προιόντα.

 

Οι πολίτες επιλέγουν τη σύγχρονη κουζίνα της Θεσσαλονίκης

 

Επιλέξτε ένα από τα 40 εστιατόρια της πόλης (δείτε ποια είναι εδώ), τα οποία συμμετέχουν στη δράση «Η σύγχρονη κουζίνα της Θεσσαλονίκης» για μία ολόκληρη εβδομάδα (27 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου) και επιλέξτε το πιάτο που θα αντιπροσωπεύει την τοπική κουζίνα.

Διακεκριμένοι σεφ της πόλης προτείνουν μία συνταγή, η οποία «οσφρίζεται» τη Θεσσαλονίκη του σήμερα.

Τα 10 πιάτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, θα αναδειχθούν ως  αντιπροσωπευτικά της τοπικής σύγχρονης κουζίνας και θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Ergon Αγορά στις 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Οι συνταγές αυτές στη συνέχεια θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο γαστρονομικό οδηγό της πόλης- Food stories Νο 2 -«Σύγχρονη κουζίνα της Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση της εφαρμογής (app) για smart-phones, σημείων εξειδικευμένης διατροφής στην πόλη, για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.

 

Δύο φιλανθρωπικά Brunches

 

Το πρόγραμμα του 5ου Thessaloniki Food Festival ολοκληρώνεται με δύο φιλανθρωπικά brunch, που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στις 13 Δεκεμβρίου (από τις 11.00 έως τις 14.00), σε συνεργασία με τον σύλλογο «Δράση για την Κοιλιοκάκη», ενώ το δεύτερο μία εβδομάδα μετά στο ξενοδοχείο The Met (11:00 - 14:00), σε συνεργασία με τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική
Και στις δύο εκδηλώσεις θα γίνει για πρώτη φορά παρουσίαση του Χάρτη με τα σημεία πώλησης προϊόντων με τρόφιμα χωρίς γλουτένη καθώς και εστιατορίων με εξατομικευμένο μενού για τις συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κατοίκους της πόλης.