Skip to main content

Άνοιξε η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονικης φωτο+vid

Το Ολύμπιον πλημμύρισε από σινεφίλ, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους για την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Κινηματοφράφου Θεσσαλονίκης

Σε μια ατμόσφαιρα εορταστική και παρουσία πλήθους κόσμου άνοιξε απόψε η αυλαία για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Το Ολύμπιον πλημμύρισε από σινεφίλ, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους για την έναρξη του σημαντικότερου πολιτιστικού γεγονότος που φιλοξενεί κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη.  

Τους επισκέπτες υποδέχτηκαν η πρόεδρος του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και o καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τελετή Έναρξης

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε o υπουργός Πολιτισμού. “Και τώρα τα μαγικά λόγια, κηρύσσω την έναρξη του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης” είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς, και η κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Από το βήμα ο κ. Μπαλτάς σχολίασε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, νιώθει ψυχική ανάταση.

Αναφερόμενος στον θεσμό του ΦΚΘ, ο υπουργός δήλωσε: "Αισθάνομαι ότι το ΦΚΘ μετά από πολλές περιπέτειες, ξαναβρίσκει μια δυναμική, ξαναμπαίνει δυναμικά στην ιστορία όχι μόνο του κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όχι μόνο του κινηματογράφου του ελληνικού, αλλά θα έλεγα πιο φιλόδοξα ολόκληρου του διεθνούς κινηματογράφου".

Στο βήμα ανέβηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αφού συνεχάρη την πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ για την εξαιρετική δουλειά τους, δήλωσε πως “διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1.4 εκατ. ευρώ και ενισχύουμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια”.

Πρώτη ανέβηκε στη σκηνή του Ολύμπιο για να μιλήσει η πρόεδρος του Φεστίβαλ Ελίζ Ζαλαντό, η οποία σε ένα συγκινητικό λόγο ανέφερε πως οι ταινίες προχωρούν σαν τα τρένα και ότι το τρένο του σινεμά συνεχίζει να πηγαίνει τους επιβάτες σε μια υπόσχεση για έναν κόσμο πιο ανεκτικό.

Για το όραμα του για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μίλησε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης.

“Θέλουμε να αναδιατυπώσουμε την έννοια του Φεστιβάλ μας και να το δούμε ως ένα ζωντανό οργανισμό με πολλές μορφές και ετήσια δραστηριότητα. Υποστηρίζουμε τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά υποστηρίζουμε και τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ” δήλωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Αναφερόμενο στα σχέδια και τις συνεργασίες του ΦΚΘ, υπογράμμισε ότι "όλα αυτά θέλουμε να συντελεστούν μέσα στη Θεσσαλονίκη, με τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα -διαδικασία μιας συνολικής πολιτισμικής και κοινωνικής αναμόρφωσης".

Την τελετή έναρξης παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα και Στέλιος Μάινας.

Μετά την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, προβλήθηκε η νέα ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους, «Paterson», η οποία υμνεί την ποίηση στην καθημερινότητα.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι πολλών φορέων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ενώ απών από τη εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

Στην είσοδο του στο Ολύμπιον, ο Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη την πρόεδρο Ελίζ Ζαλαντό στα Γαλλικά, λέγοντας της "Mes felicitations (Τα συγχαρητήρια μου)". 

Η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε την Πέμπτη, και όχι την Παρασκευή όπως γινόταν μέχρι τώρα, ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, αντί για Σάββατο.