Skip to main content

44α Δημήτρια: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Τα Δημήτρια, ένας από τους μακροβιότερους θεσμούς πολιτισμού της Θεσσαλονίκης έχουν εντάξει για άλλη μία χρονιά στο πρόγραμμά τους μία μεγάλη γκάμα σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σαράντα τεσσάρων χρόνων γίνονται φέτος τα Δημήτρια και παρά το γεγονός ότι συρρικνώνονται χρονικά, έχουν εντάξει για άλλη μία χρονιά στο πρόγραμμά τους μία μεγάλη γκάμα σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα Δημήτρια, ένας από τους μακροβιότερους θεσμούς πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, διοργανώνονται κάθε φθινόπωρο από τον δήμο. Φέτος περιλαμβάνουν 80 εκδηλώσεις, οι μισές από τις οποίες είναι μουσικές, ενώ οι υπόλοιπες είναι θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις λόγου και παραστάσεις χορού, εκθέσεις εικαστικών κ.α..

Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η έκθεση έργων του διάσημου ζωγράφου Miro, που εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, η παράσταση του λαογραφικού μπαλέτου Berioshka της Μόσχας (1-3 Οκτώβρη), η εμφάνιση του διάσημου Αμερικανού σαξοφωνίστα Charles Lloyd στο πλαίσιο του Ethno Jazz Festival στις 6 Οκτωβρίου, η παράσταση με το έργο «Εδουάρδος Γ’» από το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου (9 και 10 Οκτωβρίου).

Και φέτος, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν και τα «Δημήτρια στα σχολεία», με εκδηλώσεις που αφορούν στους μαθητές και τους νέους.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των 44ων Δημητρίων έχει ως εξής:

18/09, πλατεία Αριστοτέλους, πολυθέαμα - αφιέρωμα στους Dali & Miro
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

18-19/09, Βίλκα, Reworks festival. Γιορτάζοντας τα 5α του γενέθλια, το πρώτο πλήρες οπτικo-ακουστικό φεστιβάλ  μουσικής και σύγχρονης τέχνης στη Β.Ελλάδα, υπόσχεται να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο και φέτος, συνδυάζοντας την μουσική με την σύγχρονη τέχνη. Φέτος θα συμμετέχουν πάνω από 60 καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, σε 5 μουσικούς και εικαστικούς χώρους μέσα σε 48 ώρες.

20/09, Βασιλικό Θέατρο, συναυλία με την κορυφαία λυρική τραγουδίστρια Julia Migenes σε έργα Schubert. Στο πλάι της ένας ταλαντούχος ηθοποιός, ο Πολύδωρος Βογιατζής, ο φημισμένος πιανίστας Έντουαρντ Φερλέ και σκηνοθέτης ο Φιλίπ Καλβάριο.

23/09, Ράδιο City, θεατρική παράσταση με το έργο «Οκτώ Γυναίκες» του Ρομπέρ Τομά. Μια πικρή κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού, αλλά και μιούζικαλ που το 2002 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Τώρα ο Νίκος Καραθάνος το ανεβάζει στο θέατρο με μια απροσδόκητη καινοτομία: επιστρατεύει οκτώ γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς για να υποδυθούν τις «Οκτώ Γυναίκες».
Παίζουν οι: Θανάσης Ιωάννου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Στέργιογλου, Κοσμάς Φοντούκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Χατζόπουλος.

24/09, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, «Τα εικαστικά του Ρίτσου». Έκθεση με πρωτότυπα έργα του Γιάννη Ρίτσου, από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

24/09, Ινστιτούτο Goethe, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ζωή & έργο του Μίκη Θεοδωράκη». Ο Γερμανός δημοσιογράφος πολιτιστικών θεμάτων και συγγραφέας Χανσγκέοργκ Χέρμαν διαβάζει αποσπάσματα από την γερμανική βιογραφία του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ο ρυθμός της ελευθερίας» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2008. Τον συνοδεύουν οι μουσικοί του σχήματος «Quijote», που έχουν ειδικευτεί στην ερμηνεία τραγουδιών και ορατόριων του Θεοδωράκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

25/09, Θέατρο Κήπου, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Estonian Jazz».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

26-27/09, κινηματογράφος Αλέξανδρος, Thesshort Film Festival- φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

27/09, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, «Ρωμαϊκή αγορά» του Μάνου Χατζιδάκι.
Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, τη Σαββίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Γισδάκη.

28/09, Βελλίδειο, επετειακή συναυλία για τα 20 χρόνια του συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, η Αρετή Κετιμέ, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Στάθης  Κουκουλάρης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης με τις κόρες του Θεοπούλα και Ανδριάνα, ο Σάββας Σιάτρας και ο Θανάσης Σέρκος με τα Χάλκινα της Γουμένισσας και τα περισσότερα από τα 45 πρώην μέλη του Συγκροτήματος υπό τον Πάρι Γκούνα γιορτάζουν την επέτειο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

29/09, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βραδιά χορού με το συγκρότημα Elisa Monte Dance.

30/09, Γενί Τζαμί, εγκαίνια έκθεσης έργων ζωγραφικής του Γεώργιου Στράγκα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

30/09, Casa Bianca, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών και έντυπου υλικού από το ίδρυμα Dali και το Ινστιτούτο Θερβάντες με τίτλο «Dalibros». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα», το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ίδρυμα Dali και το Ίδρυμα Mirο.

Δημήτρης Τσάκωνας