Skip to main content

434.000 ευρώ για ένα από τα διασημότερα όπλα της γαλλικής ιστορίας

Το περίστροφο, ενός μοντέλου πολύ συνηθισμένου την εποχή, κατασχέθηκε από την αστυνομία, επεστράφη στην οπλοποιία Μοντινί και παραχωρήθηκε το 1981

Το περίστροφο, με το οποίο ο Πωλ Βερλαίν τραυμάτισε τον Αρθούρο Ρεμπώ, ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1873 στις Βρυξέλλες, πωλήθηκε έναντι 434.000 ευρώ, σε πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε από τον Οίκο Christie's στο Παρίσι.

Στις 10 Ιουλίου του 1873, στις 2 το μεσημέρι, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της οδού Μπρασέρ στις Βρυξέλλες, ήχησαν δύο πυροβολισμοί. Ο Βερλαίν, 29 ετών τότε, πυροβολεί τον - κατά 11 χρόνια νεότερό του - Ρεμπώ. Μια σφαίρα τραυματίζει τον νεαρό πάνω από την άρθρωση του καρπού. Η άλλη εξοστρακίζεται πάνω στο τζάκι και καταλήγει σε έναν τοίχο. Πρόκειται για τους διασημότερους πυροβολισμούς της γαλλικής λογοτεχνίας. Σήμαναν το τέλος της ερωτικής σχέσης ανάμεσα στους δύο Γάλλους ποιητές.

Ο συγγραφέας των «Poemes saturniens» θα συλληφθεί, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί τον Αύγουστο του 1873, σε δύο χρόνια φυλακή. Το όπλο του εγκλήματος είναι ένα περίστροφο έξι σφαιρών και διαμετρήματος 7 χιλιοστών. Ο Βερλαίν το είχε αγοράσει το ίδιο πρωί από έναν οπλοποιό των Βρυξελλών, μαζί με ένα κουτί με 50 σφαίρες.

Το περίστροφο, ενός μοντέλου πολύ συνηθισμένου την εποχή εκείνη, κατασχέθηκε από την αστυνομία, επεστράφη στην οπλοποιία Μοντινί και παραχωρήθηκε το 1981, όταν έκλεισε αυτό το κατάστημα, στον σημερινό ιδιοκτήτη του, ο οποίος αποφάσισε να το πουλήσει.