Skip to main content

Δύο συν μία προτάσεις για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές

Εκλογές μετά το τέλος του μνημονίου, εξάντληση τετραετίας ή τριπλές εκλογές (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές);

Δύο είναι οι τάσεις αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το χρόνο των επόμενων εκλογών:

Α. Η μια υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν αμέσως μετά το τέλος του μνημονίου, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018

Την υποστηρίζει κυρίως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

Β. Η άλλη υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία ή τουλάχιστον να γίνει προσπάθεια.

Την υποστηρίζει ο Νίκος Παππάς και άλλοι υπουργοί μέσα στην κυβέρνηση (και στο Μέγαρο Μαξίμου). Και ο κ. Τσίπρας; Σε αυτή τη φάση, ο πρωθυπουργός δείχνει να συντάσσεται με την δεύτερη άποψη.

Υπάρχει ωστόσο και μία τρίτη άποψη, που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να στηθούν τριπλές εκλογές (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές). Το σκεπτικό της στηρίζεται στην εξής απλή, ως απλοϊκή, βάση: Οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους σε μια από τις «παράπλευρες» κάλπες, ενώ θα μπορούν να δώσουν μια ακόμα ευκαιρία στην κυβέρνηση ψηφίζοντας την και πάλι στις εθνικές εκλογές.

Βεβαίως, αυτή η εκδοχή έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Το πιο κρίσιμο; Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα είναι σε θέση να διεκδικεί ένα αξιοπρεπές ποσοστό, που θα του επιτρέπει να έχει κρίσιμο ρόλο στην επόμενη μέρα της χώρας.