Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Ψήνονται» οι υποψήφιοι για Βουλή, δήμο, περιφέρεια

Αναβρασμός στα κομματικά επιτελεία για τις οριστικές επιλογές και τις δυνατότητες εν όψει του εκλογικού 2019 - Τα σενάρια για Βουλή, Περιφέρεια, Δήμο

Το 2018 είναι κομβικό έτος για τις επόμενες εκλογές βουλευτικές, αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό, παρά τη φαινομενική πλέον ηρεμία του, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί κινούμενη άμμο, για συγκεκριμένους λόγους. Τώρα αρχίζουν οι προγραμματισμοί επί της ουσίας και τα ξεκαθαρίσματα εν όψει του έτσι κι αλλιώς εκλογικού 2019.

Το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα κάνει εκλογές εντός του 2018 δεν μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια. Ούτε καν πρόβλεψη μπορεί να γίνει, αφού γι' ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια ακόμη κι ένα αναπάντεχο γεγονός (από τα πολλά που εκκρεμούν και τα περισσότερα που έχουμε μπροστά μας) μπορεί να φέρει βουλευτικές εκλογές.

Ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σχετικές με το χρόνο και τον τρόπο που αυτές θα διεξαχθούν.

Και φαίνεται πως ο μόνος σταθερός εκλογικός στόχος είναι οι ευρωεκλογές, οι λίστες των οποίων έτσι κι αλλιώς θα οριστικοποιηθούν το 2019.

Τα... μαγειρέματα και οι σχεδιασμοί στη Θεσσαλονίκη για τις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχουν αρχίσει από το 2017. Φέτος όμως αναμένεται να «στηθούν» οι υποψηφιότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προετοιμασίας και αποκάλυψης στο εκλογικό σώμα. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπου άλλωστε αναμένονται και οι μεγάλες ανακατατάξεις, προκύπτουν κάποια δεδομένα.

Βουλευτικές

Στο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Οι νυν βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιοι και τα ονόματα που παίζουν για τις λίστες είναι επίσης λίγο ως πολύ γνωστά, αφού υπηρετούν ήδη σε διάφορα πόστα ως διορισμένοι από την κυβέρνηση. Τα νέα πρόσωπα αναμένεται να είναι περισσότερα στην Α' Θεσσαλονίκης, χωρίς το κόμμα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αφού υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί είναι οι αυτοδιοικητικοί που φέρονται διατεθειμένοι να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, γνωρίζοντας πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα.

Στη ΝΔ η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανανεώσει δραστικά τις λίστες φέρνει πολλούς διεκδικητές στα κομματικά γραφεία Θεσσαλονίκης, αλλά και απευθείας Αθηνών. Είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί το Μητρώο Στελεχών, από το οποίο όμως δεν προκύπτουν παρά μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού υποψήφια στελέχη για τις λίστες της Θεσσαλονίκης.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ευχάριστος πονοκέφαλος έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη (τη μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών) διάθεση για υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Πολλοί άνδρες υποψήφιοι για τη Β' Θεσσαλονίκης, πολλές γυναίκες για την Α', είναι τα σημερινά χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων. Ηχηρά ονόματα είναι πιθανό να υπάρξουν (όχι περισσότερα από ένα ή δύο σε καθεμιά από τις δυο εκλογικές περιφέρειες), όμως τα δεδομένα είναι ότι κανένας εκ των νυν βουλευτών δεν πρόκειται να μείνει εκτός ψηφοδελτίων, ενώ και παλαιοί βουλευτές φαίνεται πως σίγουρα θα περιληφθούν, παρότι σε κεντρικό επίπεδο θέλουν να σηματοδοτήσουν με εμφανή τρόπο την ανανέωση. Δε λείπουν και τα φρέσκα πρόσωπα σε βουλευτικά ψηφοδέλτια, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν έχουν εμπειρία και δεν είναι γνώριμα στους Θεσσαλονικείς.

Πολλοί είναι εκείνοι που από την έναρξη του φθινοπώρου του 2017 παλεύουν για να μπει το όνομά τους στη λίστα είτε της Α', είτε της Β' Θεσσαλονίκης και μάλιστα έχουν εντείνει σημαντικά την πολιτική παρουσία τους και την επικοινωνιακή παρεμβατικότητα, με στόχο να γίνουν... αξιοπρόσεχτοι. Αποφάσεις από το κόμμα δεν περιμένει κανείς κι όποιοι εμφανίζονται σήμερα σίγουροι για τις λίστες ας κρατήσουν μικρό καλάθι κι ας έχουν πάρει υποσχέσεις.

Περιφερειακές

Σε περιφερειακό επίπεδο, στην Κεντρική Μακεδονία, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τους σημερινούς περιφερειακούς συμβούλους.

Είναι ξεκάθαρο ότι η έκπληξη στις επόμενες περιφερειακές εκλογές θα προέλθει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ουσιαστικά δεν έχει καν περιφερειακή ομάδα, καθώς οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας έχουν οι περισσότεροι αποχωρήσει από το κόμμα. Άρα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα νέο πρόσωπο, όπως και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις κορυφαίων στελεχών, όπως είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιάννης Μυλόπουλος και ο Απόστολος Αντωνούδης για παράδειγμα. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν επίσης σε φρέσκα πρόσωπα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι γίνεται και... σφαγή υποψηφίων. Μάλλον «χαλαρό» είναι το ενδιαφέρον.

Σε επίπεδο ΝΔ σχεδόν όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα πάρει ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θεωρείται ότι θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και πάλι υποψήφιος. Σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στηρίξει τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος θα κληθεί να επιλέξει πλέον τα στελέχη του από το σύνολο των «γαλάζιων» στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο ήδη και πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, αφού πολλά από τα στελέχη της σημερινής περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύης» προτίθενται να διεκδικήσουν είσοδο στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Αυτό δεν τους αποκλείει από τις περιφερειακές εκλογές, όμως δεν πρόκειται να είναι και στις πρώτες επιλογές...

Επαφές και ζυμώσεις από τον κ. Τζιτζικώστα γίνονται εδώ και πολύ καιρό, ενώ στην επικείμενη αλλαγή των αντιπεριφερειαρχών θεωρείται ότι θα διαφανούν και πιο ξεκάθαρες προθέσεις. Πάντως, ένα μεγάλο μέρος της σημερινής ομάδας μπορεί να μείνει εκτός για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές για μια σειρά από λόγους και η ανανέωση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50%. Σε περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν και οι επιλογές Τζιτζικώστα δεν αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τότε ο Θεόδωρος Καράογλου φέρεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος της «γαλάζιας» παράταξης για την Περιφέρεια. Την πρόθεσή του δεν είχε κρύψει στο παρελθόν ο ίδιος, όμως από τη στιγμή που ο κ. Τζιτζικώστας είπε ξεκάθαρα ότι θέλει ακόμη μια θητεία στην Περιφέρεια έχει κάνει πίσω.

Δημοτικές

Στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει η μεγαλύτερη ανακατάταξη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον Γιάννη Μπουτάρη και την τύχη της «Πρωτοβουλίας». Σε κάθε περίπτωση όλο το σημερινό τοπίο αναμένεται να αλλάξει άρδην.

Ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από πρόσωπα της πόλης για το στήσιμο ομάδων με στόχο τις δημοτικές εκλογές. Πρωτοβουλίες που μπορεί να έχουν έναν κομματικό χρωματισμό, όχι όμως και τη στήριξη συγκεκριμένων κομμάτων. Μπορούν να χαρακτηριστούν προς το παρόν ακομμάτιστες και ανεξάρτητες. Πώσ θα καταλήξουν σε τέλος είναι άλλο ζήτημα... Μέσα στο 2018 θα έχουμε ξεκαθάρισμα ποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες προχωρούν και ποιες όχι, όπως και εμφάνιση νέων που ήδη είναι στα σκαριά μέσα από συζητήσεις που γίνονται σε διάφορα πηγαδάκια της πόλης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης επίσης είναι ένας δυναμικός παράγοντας που θα καθορίσει την τελική εικόνα των υποψηφιοτήτων για το 2019. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αφήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, οπότε με δεδομένες τις προθέσεις Μητσοτάκη, δύσκολα θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι οριστικό... Ενδιαφέρον υπάρχει κι από άλλα «γαλάζια» στελέχη για την κατάρτιση ενός διευρυμένου ψηφοδελτίου για το δήμο Θεσσαλονίκης, κάτι όμως που δεν εκφράζεται ακόμη δημοσίως.

Σε ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του για το δήμο θα εξαρτηθεί από τη ρουλέτα υποψηφιοτήτων των τοπικών στελεχών. Δεν κακοβλέπουν τη στήριξη μιας υποψηφιότητας Μπουτάρη, όμως οι περισσότερες φωνές κάνουν λόγο για ένα νέο φρέσκο πρόσωπο, που θα δώσει και υπόσταση στο «λίγο» για τα σημερινά κομματικά δεδομένα τοπικό ψηφοδέλτιο.

Σε περίπτωση που η σημερινή ρευστότητα στο δήμο σε επίπεδο παρατάξεων συνεχιστεί πάντως μέχρι το τέλος του 2018, τότε το έδαφος είναι πρόσφορο και για πολύ πιο προβεβλημένες υποψηφιότητες, που θα δημιουργήσουν ένα κλίμα στην πόλη και θα αλλάξουν ριζικά το σκηνικό. Φήμες κυκλοφορούν, σπόντες είναι στον... αέρα, όμως πρέπει να κάνουμε υπομονή. Το πρόσφορο έδαφος για τις εκπλήξεις δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση το ξεκαθάρισμα αναμένεται να γίνει εντός του 2018, ώστε η είσοδος στο 2019 να σημάνει και την έναρξη μιας προεκλογικής «λαίλαπας» (είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι).