Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
x

ΕΝΑ ΣΥΝ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτή επιλογή του την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την ανησυχία ενός οδυνηρού συμβιβασμού για την 2η αξιολόγηση

Το ευθύγραμμο σενάριο, το οποίο αποτελεί και επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης, εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό στόχο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Τι προβλέπει;

Κυρίως ότι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, η Ελλάδα θα ενταχθεί μέσα στο τρέχον τρίμηνο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και μέσα στο εξάμηνο θα είναι έτοιμη για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ποιο θα είναι το τίμημα της μη επαλήθευσης του στην πράξη; Οσοι γνωρίζουν, επιμένουν ότι αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, τότε ένα νέο μνημόνιο καθίσταται σχεδόν μονόδρομος.

Ενώπιον ενός τέτοιου δυσμενούς σεναρίου αλλά και με την ανησυχία ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ενδεχομένως απαιτήσει έναν οδυνηρό συμβιβασμό, ο κ. Τσίπρας διατηρεί ανοιχτή επιλογή του την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Και στο επιτελείο του αλλά και μέσα στην κυβέρνηση έχουν ήδη διαμορφωθεί «στρατόπεδα» υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης.

Από την μία πλευρά τοποθετείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει τον φόρτο υλοποίησης του προγράμματος. Εχοντας καλύτερη εικόνα και γνώση για τα μεγέθη και τις δυνατότητες της οικονομίας, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπως οι κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Γ. Σταθάκης, θεωρούν ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθούν τα όσα θετικά έχουν μέχρι τώρα γίνει. Πιστεύουν στις δυνατότητες της οικονομίας και στις προοπτικές που θα αναδυθούν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και με την διαμόρφωση ενός πεδίου σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι όσο ο κ. Τσίπρας δεν προσφεύγει σε κάλπες, οι πιθανότητες να φθαρεί τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεπανόρθωτα, είναι τεράστιος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται την επόμενη μέρα τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ