Skip to main content

10 Ιανουαρίου 2017: Η μέρα που η Θεσσαλονίκη άσπρισε και... μαρτύρησε!

Σαν σήμερα, πέρυσι, η «Αριάδνη»... συστήθηκε στην πόλη, χαρίζοντας μοναδικές εικόνες, αλλά και προκαλώντας το απόλυτο χάος στους δρόμους της...

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017, ακριβώς έναν χρόνο πίσω, η Θεσσαλονίκη κρυώνει: Ξυπνά για μία ακόμη ημέρα, την τέταρτη συνεχόμενη, σε... καθεστώς ολικού παγετού, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες νοικοκυριά, είτε με «σκασίματα» αγωγών υδάτων είτε, ακόμη, με παντελή έλλειψη θέρμανσης εξαιτίας βλαβών που προκαλούνται στα συστήματα λεβητών φυσικού αερίου. Η θερμοκρασία μόλις και μετά βίας αγγίζει τους -9 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για χιονοπτώσεις, από την προηγούμενη κιόλας ημέρα, αλλά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου υπάρχει μόνον αραιή νιφαδόπτωση εντός του αστικού ιστού και υποτυπώδες «στρώσιμο» στα προάστια. Όμως, η διαβόητη «Αριάδνη», που δοκίμαζε τις αντοχές της χώρας εκείνα τα 24ωρα, με πρωτοφανούς έντασης χιονοπτώσεις στα νότια και τα νησιωτικά τμήματα, δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα στον Βορρά...

Το ρολόι δείχνει 10:00 το πρωί της εκείνης της Τρίτης και οι πρώτες νιφάδες χιονιού αρχίζουν να πέφτουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το θερμόμετρο έχει «κολλήσει» στους -7 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που ετοιμαζόταν να ζήσει η πόλη τις επόμενες ώρες, μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχε προηγούμενο.

Λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, ό,τι πέφτει... μένει. Οι δρόμοι αρχίζουν να ασπρίζουν και, σε συνδυασμό με τον παγετό, μέχρι νωρίς το μεσημέρι γίνονται σχεδόν απροσπέλαστοι, δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά και λόγω της ανυπαρξίας των ειδικών μηχανημάτων του δήμου (αλατιέρων και υδροφόρων οχημάτων), που είχαν... «παγώσει», κατά την περίφημη δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Φοβούμενοι τον αποκλεισμό στο κέντρο και συνυπολογίζοντας την ένταση της χιονόπτωσης, χιλιάδες Θεσσαλονικείς σπεύδουν να αποχωρήσουν με προορισμό τα σπίτια τους, χωρίς, βεβαίως, να γνωρίζουν ότι θα «μαρτυρήσουν», αφού στην πόλη προκαλείται ένα ανεπανάληπτο κομφούζιο σχεδόν σε κάθε μεγάλο ή μικρό δρόμο της πόλης. Διαδρομές με ΙΧ οχήματα που συνήθως ολοκληρώνονταν σε 20 λεπτά, όπως για παράδειγμα από τον Σταθμό τού ΟΣΕ έως την περιοχή Χαριλάου, εκείνη την ημέρα έγιναν σε 3 ώρες!

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ καθηλώνονται, με τα περισσότερα δρομολόγια να ακυρώνονται οριστικά, τρένα ακινητοποιούνται στις ράγες, ενώ η κακοκαιρία «παγώνει» ακόμη και τα φορτία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κάποιοι, οι πιο τυχεροί, επιλέγουν τον... ποδαρόδρομο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και το εκπληκτικό θέαμα, αφού τόσο έντονη χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη, με ταυτόχρονη χιονόστρωση στο κέντρο της, είχε να σημειωθεί περίπου μία δεκαετία! Βέβαια, κάποιοι άλλοι δεν ήταν και τόσο τυχεροί, αφού κατέληξαν στα επείγοντα των νοσοκομείων μετά το... πατινάζ στα πεζοδρόμια.

Η επέλαση του χιονιά, όμως, εκτός από προβλήματα, έφερε και χαμόγελα. Λάτρεις του χιονιού κάθε ηλικίας, φοιτητές και γονείς με τα παιδιά τους, δεν έχασαν την ευκαιρία να βγουν έξω, να παίξουν χιονοπόλεμο και να φωτογραφηθούν σε ένα εκπληκτικό τοπίο, που χαρίζει η Νύφη του Θερμαϊκού κάθε φορά που «χιονίζεται». Άλλοι, λάτρεις του σκι και του snowboard, αφού δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τα χιονοδρομικά, επέλεξαν να φτιάξουν το... δικό τους.

Στη... γλώσσα των αριθμών, το πέρασμα της «Αριάδνης» από τη Θεσσαλονίκη έσπασε και ένα ρεκόρ που κρατούσε -τουλάχιστον- 87 ολόκληρα χρόνια: ο παγετός που χτύπησε την πόλη το διάστημα 7 - 11 Ιανουαρίου του 2017 ήταν ο πλέον πολυήμερος που είχε καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου του 1930, οπότε ξεκίνησε να τηρείται αρχείο μετεωρολογικών δεδομένων στην πόλη!

Θυμηθείτε τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη, από ψηλά: